Sustenabilitatea și Guvernanța Corporativă

EVOLUȚII RECENTE

Perspectiva asupra dezvoltării economice este într-o permanentă evoluție cu un angajament mai puternic pentru societate și natură. Companiile integrează tot mai mult componentele sustenabilității în activitatea lor, acordând o atenție sporită pentru crearea unor sisteme durabile ce au la bază protejarea naturii, bunăstarea societății, combaterea inegalităților, stimularea educației pe tot parcursul vieții, etc. Forumurile internaționale au trasat responsabilitatea pentru mediu și societatea ca pilon principal al viitorului economic, iar România a făcut pași importanți în transpunerea acestor direcții la nivel legislativ (Strategia Națională pentru Dezvoltare durabilă a României 2030, Planul Național de Acțiune, Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030, Strategia Națională pentru Economia Circulară, Codul Sustenabilității). Companiile internaționale rămân principalii promotori ai bunelor practici în domeniul sustenabilității de la nivel mondial.

Mediul de afaceri se implică în dezvoltarea durabilă a economiei românești printr-o colaborare activă cu autoritățile publice. Identificarea lacunelor legislative și abordarea acestora este prioritară pentru stabilirea unor baze solide care să permită accelerarea eforturilor de a dezvolta o economie performantă bazată pe principii de sustenabilitate și transparență.

ASPECTE CARE NECESITĂ ÎMBUNĂTĂȚIRI

1) REGLEMENTARE

Strategia Națională pentru Dezvoltare durabilă a României 2030 și Planul Național de Acțiune

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată de toate statele membre ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) în 2015 oferă un plan comun de acțiune pentru pace și prosperitate, oameni și planetă. Acesta este structurat în jurul a 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) ce acoperă domenii precum sărăcia, sănătatea şi bunăstarea, educaţia de calitate, egalitatea de gen, inegalitatea şi decalajele, securitatea alimentară, consumul și producția sustenabile, creșterea economică, ocuparea forței de muncă, infrastructura, schimbări climatice, stoparea poluării şi pierderii biodiversității, gestionarea durabilă a resurselor naturale, accesul la justiție și instituții responsabile.

România, ca parte a comunității internaționale și stat membru al Uniunii Europene susține această agendă globală prin Strategia pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 (SNDDR 2030). Acest document prezintă viziunea strategică locală cu privire la crearea unei societăți durabile.

SNDDR 2030 stabilește 95 de obiective aferente celor 17 ODD și acționează ca un cadru suport pentru celelalte strategii naţionale şi politicile sectoriale aferente domeniilor pe care le acoperă, elaborate şi implementate de ministerele de resort.

RECOMANDĂRILE FIC

În vederea operaționalizării SNDDR 2030 a fost înființat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ce funcționează în cadrul aparatului de lucru al Guvernului. Aflat în subordinea prim-ministrului, acest departament are rolul de a coordona eforturile naționale de implementare a ODD-urilor. Mediul de afaceri apreciază eforturile depuse până în prezent în vederea stabilirii unui cadru strategic și instituțional adecvat și susține aplicarea unei abordări integrate și multidimensionale în implementarea acțiunilor prevăzute în SNDDR 2030 și în Planul Național de Acțiune pentru implementarea SNDDR.

Cu toate acestea, cel mai recent Raport de Sustenabilitate al ONU[1] (2022) reflectă un progres redus în ultimii 10 ani la nivelul României în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor stabilite. Îngrijorător este faptul că pe baza indicatorilor monitorizați pentru ODD 4 Educație de calitate, acest ultim raport indică un declin în cazul României.

Având în vedere contextul de securitate actual, pentru implementarea cu succes a măsurilor necesare construirii unei societăți reziliente, creștere economică, menținerea capitalului natural și chiar susținerea refacerii ecosistemelor, este absolut necesar ca nivelul general de educație a populației să fie unul sporit. Astfel, mediul de afaceri apreciază că proiectele din zona educațională trebuie abordate prioritar, într-o manieră consistentă și consecventă, iar sistemul de învățământ trebuie modernizat cât mai rapid pentru a permite adaptarea permanentă la noile evoluții. Ca atare, este necesară o mai bună legătură între sistemul educațional și cerințele din piața muncii. Acest lucru se poate face prin pregătirea continuă a personalului didactic și integrarea în programele educaționale a acelor materii necesare pentru exercitarea unor profesii relevante în noul context european de creștere economică decuplată de la consumul de resurse naturale. Este nevoie de pași rapizi în această direcție pentru a permite o poziționare economică strategică a României datorată unei competitivități sporite obținute prin integrarea rapidă a noilor tehnologii și inovare.

 

 

RECOMANDĂRILE FIC

Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC) include obiectivele și contribuțiile României la realizarea dezideratului UE de a fi un lider în ceea ce privește tranziția energetică la nivel global și de a furniza energie curată în toată Uniunea Europeană. Ca atare, acest plan este construit pe baza elementelor care susțin cele 5 dimensiuni principale stabilite la nivelul comunității europene: securitate energetică, decarbonare, eficiență energetică, piața internă a energiei și cercetare, inovare și competitivitate.

România își propune, prin PNIESC, ca ponderea energiei din surse regenerabile în consumul total de energie să sporească până în 2030. Acest lucru se previzionează a fi făcut prin creșterea capacității instalate de centrale eoliene și fotovoltaice, precum și prin creșterea numărului de prosumatori. Astfel, noua cotă de energie regenerabilă în mixul energetic național trebuie să ajungă la 30,7% .

Dacă ne referim la securitatea energetică, în baza recomandărilor Comisiei Europene, România a luat sau s-a angajat să ia măsuri, pentru implementarea mai multor proiecte de diversificare a resurselor, precum implementarea cadrului legislativ necesar exploatării resurselor de gaze naturale din zona Mării Negre și dezvoltarea sau optimizarea infrastructurii existente a rețelelor de energie electrică și gaze naturale, cu impact benefic asupra capacității de preluare a energiei produse din surse regenerabile de energie (SRE) și asupra nivelului de interconectivitate.

Mediul de afaceri apreciază că pentru a putea atrage investiții în noi capacități regenerabile de producere a energiei este necesară accelerarea lucrărilor de dezvoltare a rețelelor electrice, a creșterii flexibilității și a nivelului de interconexiune, precum și un grad ridicat de transparență și vizibilitate în ceea ce privește calendarul acestor lucrări. Totodată, accentuăm nevoia de stabilitate si predictibilitate oferită investitorilor prin cadrul legislativ, fiscal si de reglementare.

RECOMANDĂRILE FIC

Guvernul României a adoptat în 21 septembrie 2022, Strategia Națională pentru Economia Circulară, elaborată sub coordonarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Obiectivul acesteia este susținerea tranziției României către un model economic circular, în acord cu Planul Uniunii Europene de Acțiune pentru Economie Circulară.

  • Principalele direcții de acțiune prevăzute în acest document vizează:
  • Reducerea consumului de materii prime virgine prin extragerea mai eficientă a materiilor prime și prin activități de reciclare și recuperare;
  • Reducerea consumului de bunuri de larg consum prin prelungirea duratei de viață a produselor;
  • Reducerea impactului activităților de producție asupra mediului;
  • Reducerea impactului activităților de gestionare și de eliminare a deșeurilor și a apei reziduale asupra mediului;
  • Îmbunătățirea coerenței politicilor și a guvernanței, a comunicării și a colaborării dintre autoritățile locale, regionale și naționale.

RECOMANDĂRILE FIC

Această strategie oferă o viziune macroeconomică despre 14 sectoare economice românești și o primă evaluare a acestora din punct de vedere al potențialului lor de circularitate. Astfel, s-au identificat 7 sectoare cu potențial ridicat de circularitate:

  • agricultură și silvicultură;
  • industria constructoare de mașini;
  • construcții;
  • bunuri de consum, cum ar fi produsele alimentare și băuturile;
  • ambalaje (sticlă, hârtie, materiale plastice etc.);
  • textile;
  • echipamente electrice și electronice.

Mediul de afaceri apreciază că Planul de Acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale privind Economia Circulară este necesar, fiind un cadru adecvat de colaborare între autoritățile publice și părțile interesate relevante, ceea ce ar permite atingerea unor obiective specifice mai ambițioase. Economia circulară presupune un model regenerativ, astfel încât este fundamental ca sinergiile dintre sectoarele economice să fie identificate și abordate strategic. De asemenea, este necesară corelarea atentă a acestui plan cu celelalte documente strategice ce vizează tranziția energetică, astfel încât să se permită un nivel mai ridicat de utilizare a resurselor regenerabile ca mijloc eficient de decarbonizare a diferitelor sectoare ale economiei românești.

RECOMANDĂRILE FIC

Raportul „Limitarea schimbărilor climatice și a impactului lor: o abordare integrată pentru România” este un reper important în eforturile naționale de combatere a schimbărilor climatice și de consolidare a politicilor publice care să facă posibilă tranziția climatică. Acest document lansat în dezbatere publică în septembrie 2022 a fost elaborat de către un grup de lucru înființat la nivelul Administrației Prezidențiale, în cadrul Departamentului Climă și Sustenabilitate. Raportul identifică o serie de provocări pe care România trebuie să le analizeze în contextul schimbărilor climatice, precum și un set de măsuri pentru a răspunde eficient acestora. În acest document este subliniată importanța unei abordări holistice, cu politici publice bazate pe date și știință, ca răspuns la evoluțiile internaționale și la Pachetul „Fit for 55”.

Cu toate acestea însă, domeniul educației este neglijat în cadrul acestui document. Având în vedere că problema schimbărilor climatice este una dintre principalele presiuni de mediu, cu influențe majore asupra dimensiunilor economice și sociale, considerăm necesară definirea și includerea unor măsuri specifice în cadrul acestui document, care să încurajeze formarea timpurie a unor comportamente responsabile pe fondul unui nivel aprofundat de înțelegere a interdependențelor asociate acestui fenomen. În plus, este nevoie de măsuri ample și susținute de creștere a nivelului general de informare al populației cu privire la problematica schimbărilor climatice, aceasta fiind o zonă unde pot coopera în mod activ autoritățile, mediul de afaceri, cel academic și ONG-uri.

RECOMANDĂRILE FIC

RECOMANDĂRILE FIC

  • Este nevoie de un dialog permanent între autoritățile publice și mediul de afaceri pentru a identifica abilitățile și competențele necesare pentru ocupațiile relevante în contextul tranziției la un nou model de dezvoltare economică și integrarea acestora în procesul educațional cât mai curând, inclusiv în definirea unor programe de învățare pentru cadre didactice.
  • Creșterea nivelului de finanțare a sistemului educațional, prioritar în zonele în care nivelul actual de finanțare este sub-dimensionat raportat la nevoi (ex. educație ante-preșcolară sau educație remedială).
  • Sprijinirea dezvoltării unor poli de formare în regim dual, ce ar avea un rol important atât în reducerea inechităților geografice, dar și în ceea ce privește scăderea ratei de abandon școlar și potențiala atenuare a impactului declinului demografic asupra forței de muncă.
  • O atenție sporită ar trebui acordată inclusiv programelor de reconversie profesională astfel încât tranziția energetică și adoptarea principiilor de economie circulară să echilibreze potențiala reducere a cererii de muncă în rândul activităților intensive în producerea de emisii de gaze cu efect de seră și al celor ce presupun un consum ridicat de resurse din surse primare prin pregătirea și educarea lucrătorilor cu privire la oportunitățile de muncă în aceste sectoare ca de exemplu cel al energiei regenerabile.
  • Accelerarea procesului decizional privind utilizarea fondurilor europene disponibile pentru modernizarea sectorului energetic și armonizarea diferitelor documente strategice la nivel național (de exemplu Planul Național de Reziliență și Redresare).
  • Există la momentul actual un nivel ridicat de interes pentru investiții în dezvoltarea de capacități de producție de energie din surse regenerabile. Astfel, este imperativ să existe un nivel ridicat de predictibilitate asupra evoluțiilor din plan legislativ și îmbunătățirea măsurilor de reglementare ce au influență asupra mediului de afaceri.
  • În contextul actual, pentru o tranziție reală cu efecte benefice atât din punct de vedere al reducerii nivelului de emisii de carbon, dar și pentru dezvoltarea unei economii performante din punct de vedere al modului de utilizare a resurselor, este necesară stimularea dezvoltării de soluții și tehnologii inovative. Ținând cont de faptul că în prezent la nivelul autorităților de mediu nu există o abordare unitară în ceea ce privește interpretarea prevederilor legislative referitoare la situațiile de exceptare cu privire la obținerea actelor de reglementare de mediu pentru dezvoltarea și testarea de metode sau produse noi, mediul de afaceri consideră că este important a fi dezvoltată o inițiativă legislativă în acest sens, de natura clarificării acestor situații și de a reduce procedurile birocratice excesive ce frânează ritmul cu care sunt dezvoltate și implementate aceste tehnologii inovative.
  • În vederea unei alocări eficiente a fondurilor din surse publice considerăm că ar fi oportun ca la nivelul proiectelor finanțate să fie impuse condiții privind monitorizarea gradului de circularitate pe baza unui cadru robust, care să țină cont de un set relevant de indicatori cheie de performanță.
  • Dezvoltarea unui cadru instituțional de coordonare a investițiilor publice și private în scopul amplificării efectelor de creștere și dezvoltare economică în România.

RAPORTAREA NON-FINANCIARĂ ȘI TRANSPARENȚA ESG

În urma transpunerii în legislația românească a prevederilor Directivei 2014/95/UE de modificare a Directivei 2013/34/UE în ceea ce privește prezentarea de informații nefinanciare și de informații privind diversitatea (NFRD) de către anumite întreprinderi și grupuri mari, precum și de autoritățile naționale corespunzătoare (Ministerul Finanțelor, Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară), un număr relativ mic de întreprinderi au început să publice rapoarte/declarații nefinanciare/de sustenabilitate. În consecință, sunt necesare îmbunătățiri ale legislației pentru a întări aplicarea legislației existente, precum introducerea unor sancțiuni mai semnificative pentru nepublicarea unui raport sau a unei declarații, completate de sancțiuni pentru nerespectarea legislației. În plus, ar trebui instituită o instituție publică care să monitorizeze și să asigure conformitatea.

RECOMANDĂRILE FIC

Lipsa informațiilor nefinanciare în sfera publică pentru a demonstra nivelul de performanță al societăților ar putea conduce la pierderea unor oportunități de dezvoltare. De exemplu, pentru întreprinderile care nu comunică aceste informații ar putea fi mai dificil să atragă finanțare, întrucât finanțatorii ar putea să nu fie în măsură să estimeze în mod adecvat riscurile și oportunitățile legate de:

  • Durabilitatea sau impactul social și de mediu al investițiilor;
  • Dacă investițiile lor sunt orientate către întreprinderi care îndeplinesc obiectivele de dezvoltare durabilă;
  • Dacă acționarii lor vor fi încrezători că investițiile sunt direcționate către întreprinderi care își asumă răspunderea pentru impactul activității lor asupra societății și mediului.
  • În viitor, publicarea declarațiilor nefinanciare și ajustarea strategiilor de afaceri pentru a depăși limitele obligațiilor legale va fi așteptată din ce în ce mai mult în contextul național și internațional al dezvoltării durabile. Concurenții vor publica aceste informații, în timp ce clienții și publicul larg vor fi din ce în ce mai preocupați de responsabilitatea socială și de protecția mediului. În plus, organismele naționale și internaționale vor solicita aceste informații și din ce în ce mai mulți finanțatori vor dori, de asemenea, să aibă acces la acestea.

RECOMANDĂRILE FIC

Inițiativa Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă (DDD) din cadrul Guvernului României de a lansa, prin intermediului Codului Sustenabilității, o platformă care să faciliteze conformarea organizațiilor cu obligațiile de raportare și, în același timp, accesul actorilor interesați la astfel de informații este un pas în direcția corectă. Implicarea actorilor relevanți în dezbaterea cu privire la Cod reprezintă, de asemenea, un semnal pozitiv din partea Executivului.

Pentru implementarea cu succes a Codului este necesar să se ia în considerare atât lecțiile învățate de Germania – modelul pentru proiectului DDD – cât și condițiile actuale la nivel național și european. Oferirea unui cadru de raportare ușor de urmărit și aplicat este un lucru foarte util pentru companiile care, până la acest moment, nu au publicat rapoarte de sustenabilitate. Acest lucru va fi cu atât mai util pentru IMM-urile care vor fi obligate să raporteze informațiile de sustenabilitate pentru prima dată, după adoptarea noii Directive privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea (CSRD).

Aprobarea CSRD reprezintă o oportunitate pentru adaptarea proiectului DD astfel încât acesta să devină modalitate de transpunere în legislația națională a CSRD.

RECOMANDĂRILE FIC

Pe data de 28 noiembrie 2022, Consiliul Uniunii Europene și-a dat aprobarea finală cu privire la Directiva privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea (CSRD), aprobând poziția Parlamentului European. Noile norme vor trebui să fie puse în aplicare de statele membre în termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a Directivei.

RECOMANDĂRILE FIC

Noua directivă se va aplica companiilor care îndeplinesc unul dintre următoarele criterii:

  • cifră de afaceri netă de peste 40 milioane de euro;
  • active bilanțiere totale de peste 20 milioane de euro;
  • un număr de cel puțin 250 de angajați pe parcursul exercițiului financiar.

CSRD se aplică, totodată, companiilor de asigurări și instituțiilor de credit, indiferent de forma lor juridică.

Aplicarea directivei va avea loc în patru etape:

  • raportare în 2025 cu privire la exercițiul financiar 2024 pentru întreprinderile care fac deja obiectul NFRD;
  • raportare în 2026 cu privire la exercițiul financiar 2025 pentru întreprinderile mari care nu fac în prezent obiectul NFRD;
  • raportare în 2027 cu privire la exercițiul financiar 2026 pentru IMM-urile cotate la bursă (cu excepția microîntreprinderilor), instituțiile de credit mici și cu grad redus de complexitate și întreprinderile de asigurare captive;
  • raportarea în 2029 cu privire la exercițiul financiar 2028 pentru întreprinderile din țări terțe cu o cifră de afaceri netă de peste 150 de milioane în UE dacă au cel puțin o filială sau o sucursală în UE depășind anumite praguri.

RECOMANDĂRILE FIC

Dincolo de creșterea semnificativă a numărului de întreprinderi raportoare, aplicarea CSRD va conduce și la o creștere a calității informațiilor raportate ca urmare a introducerii unor standarde de raportare, precum și a obligației de auditare și verificare a informațiilor raportate.

Conformarea cu prevederile CSRD va presupune un efort considerabil din partea companiilor, în special din partea celor care nu aveau, până la acest moment, obligația raportării. Pe de altă parte, la rândul lor, autoritățile vor fi nevoite să depună propriile eforturi pentru a asigura resursele necesare și nivelul de competență necesar pentru verificarea conformării.

 

RECOMANDĂRILE FIC

Ghidul BVB privind raportarea ESG

Activitățile companiilor în zona sustenabilității sunt considerate un element din ce în ce mai important în procesul de evaluare a performanței acestora. Chiar dacă tendința este una generală, aceasta este mai vizibilă pe piața de capital, companiile listate având obligații suplimentare de transparență.

Multiplicarea evaluărilor ESG ca urmare a interesului crescut din partea investitorilor conduce nu doar la necesitatea creșterii calității raportărilor de sustenabilitate, dar și la nevoia unei coerențe crescute în domeniul cadrelor și standardelor de raportate, precum și de evaluare. La rândul lor, aceste elemente generează o nevoie crescută la nivelul entităților raportare de a înțelege cadrul de reglementare și bunele practici în domeniul raportării de sustenabilitate și al evaluărilor ESG.

Ghidul BVB este astfel foarte util nu doar companiilor listate aflate la început în ceea ce privește raportarea de sustenabilitate, ci pentru toate companiile care își propun fie să raporteze pentru prima dată, fie să își îmbunătățească calitatea raportărilor.

Dincolo de scopul declarat, Ghidul BVB poate fi un instrument foarte util și pentru autoritățile responsabile cu aplicarea reglementărilor în domeniul sustenabilității, în special în perspectiva nevoii de formulare a cadrului național pentru implementarea CSRD.

RECOMANDĂRILE FIC

RECOMANDĂRILE FIC

  • Adoptarea Codului Sustenabilității nu ar trebui să oblige companiile care deja publică informațiile solicitate de NFRD conform unor standarde recunoscute la nivel internațional la eforturi suplimentare ca urmare a necesității de a se conforma cu noi obligații precum standardul de raportare, formatul și/sau intervalul de raportare.
  • Transpunerea CSRD în conformitate cu realitățile locale și pe baza experienței în urma implementării NFRD, în special în domeniile ce țin de:
    • Transparența și accesibilitatea informațiilor de sustenabilitate/durabilitate;
    • Asigurare resurselor necesare la nivelul autorităților responsabile pentru implementarea prevederilor CSRD;
    • Regimul de sancțiuni și măsurile pentru încurajarea conformării.
  • Evitarea paralelismelor legislative care pot crea confuzie, dificultate în implementare și solicitarea eforturilor nenecesare din partea companiilor. Utilizarea oportunității generate de proiectul codului Sustenabilității pentru implementarea CSRD (deci amânarea adoptării Codului pentru a asigura conformarea sa cu prevederile CSRD) sau, ca alternativă, utilizarea Codului ca platformă suport pentru companiile care aleg în mod voluntar să îl utilizeze în lipsa propriilor rapoarte de sustenabilitate realizate conform standardelor recunoscute (în special noile standarde elaborate de EFRAG) și care nu publică în mod voluntar rapoartele de sustenabilitate.
  • Derularea de campanii de informare și diseminarea de materiale relevante (cum a procedat BVB cu Ghidul BVB privind raportarea ESG) în rândul companiilor ce au obligații de raportare conform CSRD, dar și ale personalului responsabil din cadrul autorităților.
  • Luarea în considerare a altor reglementări relevante la nivel european pentru implementarea CSRD astfel încât să se asigure o aplicare unitară a legislației în domeniul sustenabilității (ex. taxonomia UE, propunerea de Directivă privind diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor). În acest sens, este nevoie de o abordare unitară și coordonată la nivelul diverselor autorități publice cu responsabilități în această zonă.
  • Plecând de la exemplul Ghidului BVB privind raportarea ESG pot fi dezvoltate ghiduri specifice pentru anumite categorii relevante precum auditori și verificatori sau personalul autorităților publice.
  • Dezvoltarea unui program național de educație și formare în ceea ce privește standardele și cadrele de raportare privind sustenabilitatea. Acesta ar fi disponibil pentru persoanele care gestionează și raportează date și aspecte legate de dezvoltare durabilă în companiile care cad sub incidența reglementărilor de raportare obligatorie.

LEGISLAȚIA RELEVANTĂ PRIVIND GUVERNANȚA CORPORATIVĂ

Actele normative cheie:

  • Reg. (UE) nr. 596/2014 privind abuzul de piață (MAR);
  • Legea nr. 31/1990 privind societățile;
  • Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piață;
  • Reg. ASF nr. 5/2018 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piață;
  • Dir. (UE) 2017/828 privind încurajarea implicării pe termen lung a acționarilor (SRD II);
  • Reg. BNR nr. 5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit;
  • Codul Fiscal;
  • Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate;
  • Ordinul ASPAAS nr. 123/2022 privind componenţa comitetului de audit;
  • Reg. (UE) 2017/1129 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacționare pe o piață reglementată;
  • Directiva 2014/95/UE privind prezentarea de informații nefinanciare și de informații privind diversitatea de către anumite întreprinderi și grupuri mari (NFRD);
  • Dir. (UE) 2022/2464 în ceea ce privește raportarea privind durabilitatea de către întreprinderi (CSRD);
  • Dir. (UE) 2022/2381 privind consolidarea echilibrului de gen în rândul administratorilor societăților cotate la bursă și măsuri conexe (“Women on Boards Directive”);
  • Propunerea Comisiei Europene de directivă privind guvernanță corporativă sustenabilă (“Directive on Corporate Sustainability Due Diligence”).

În cadrul secțiunilor de mai jos redăm principalele observații primite din partea mediului de afaceri, împreună cu recomandările noastre, în materie de guvernanță corporativă.

RECOMANDĂRILE FIC

a. Conducerea societăților

În cele ce urmează, redăm elemente de noutate pe care le-am sesizat ca fiind teme de actualitate în rândul societăților în ceea ce privește conducerea societăților. Deși majoritatea observațiilor noastre apar în contextul emitenților de pe bursă, multe dintre bunele practici au o aplicabilitate generală și ar trebui încurajate și în rândul societăților nelistate.

(i) Componența organului de conducere

În ceea ce privește compoziția organului de conducere, criteriile de independență rămân la fel de relevante ca niciodată, în mod special în lumina implicațiilor abuzului de piață în cazul entităților care intră sub incidența cadrului legal instituit de către Reg. (UE) nr. 596/2014 privind abuzul de piață (MAR). Criteriile elementare prevăzute de Legea nr. 31/1990 intră tot mai des în vizorul conducătorilor implicați în operațiuni dintre cele mai diverse, de la instituirea unui plan de stimulente pe termen lung pentru conducere și până la raportarea publică a unor tranzacții cu părți afiliate. Tema independenței rămâne strâns legată de cea a evitării conflictelor de interese, în mod special în contextul deliberării unor decizii corporative ce dau naștere riscului obținerii unor beneficii nejustificate de către un conducător.

    RECOMANDĂRILE FIC

    În plus față de considerentele de mai sus, ar fi două elemente de noutate pe care le-am sesizat ca fiind teme de actualitate în rândul societăților, respectiv:

    • Componența comitetului de audit: Ordinul ASPAAS nr. 123/2022 a introdus obligația de a include cel puţin un auditor financiar în cadrul comitetului de audit al entităților de interes public (de ex. instituțiile de credit; instituțiile financiare nebancare, SSIF). Astfel, societățile vizate trebuie să efectueze modificarea componenţei comitetului până cel mai târziu la data de 31.12.2024 sau, după caz, la data numirii unor noi membri ai consiliului de administraţie / supraveghere. De asemenea, recomandăm instituirea unui plan de succesiune potrivit pentru a acoperi eventualele ieșiri din comitetul de audit. Am sesizat o preocupare din rândul mediului de afaceri cu privire la numirea acestui membru al comitetului de audit, ridicându-se întrebarea dacă auditorul financiar trebuie să fie numit din afara societății sau dacă poate fi numit din cadrul societății. Credem că intenția reglementatorului este ca – în spiritul independenței – auditorul din comitet să fie numit din afara societății. Cu toate acestea, având în vedere că nu există o prevedere expresă în acest sens, ar fi bine venită clarificarea ASPAAS cu privire la acest aspect;

      RECOMANDĂRILE FIC

      • Reprezentarea de gen: La data de 27.12.2022 a intrat în vigoare Dir. (UE) 2022/2381 (Women on Boards Directive), directivă ce introduce anumite obligații în premieră în privința echilibrului de gen în cadrul organelor de conducere ale societăților listate pe piețele reglementate din statele membre ale UE. Astfel, statele membre sunt obligate să asigure că societățile cotate la bursă sunt supuse cerinței de a îndeplini unul dintre următoarele obiective, care trebuie să fie atinsă / atinse până la 30.06.2026: (i) deținerea de către membrii aparținând sexului subreprezentat a cel puțin 40% dintre posturile de administrator neexecutiv; (ii) deținerea de către membrii aparținând sexului subreprezentat a cel puțin 33% din toate posturile de administrator, incluzând și administratorii executivi și administratorii neexecutiv. În înțelesul directivei, termenul de “administrator” înseamnă fie un membru al consiliului de administrație / un director, după caz (în cazul sistemului unitar), fie un membru al consiliului de supraveghere / directoratului, după caz (sistem dualist). De asemenea, după cum se poate observa mai sus, directiva distinge și între conducători executivi, respectiv conducători neexecutivi. Ne așteptăm ca aceste cerințe de reprezentativitate să fie luate în serios de către societățile listate din România chiar și înainte de transpunerea directivei în România, urmând să fie încorporate în viitorul apropiat astfel de considerente în planurile de succesiune ale conducătorilor. Cu toate acestea, reținem că legiuitorul european a optat, prin art. 14, pentru impunerea unei “clauze de caducitate” (“sunset clause”), astfel încât directiva să expire la data de 31.12.2038. Există, totuși, posibilitatea ca termenul de aplicabilitate a Directivei să fie prelungit în funcție de concluziile analizei Comisiei Europene (ce va fi efectuată până la 31.12.2030 și, ulterior, o dată la 2 ani) cu privire la eficiența și eficacitatea directivei în materie de echilibru de gen în cadrul organelor de conducere.

      RECOMANDĂRILE FIC

      (ii) Atribuții noi ale conducătorilor

      Există din ce în ce mai multe cerințe în materie de ESG, trecând de la simple instrucțiuni la norme obligatorii. În acest sens, pot fi necesare modificări în cadrul politicilor / procedurilor interne, precum și în privința derulării activității comerciale efective și în ceea ce privește relaționarea cu investitorii. Cu titlu de exemplu, în materie de finanțare verde, reținem noile obligații din Reg. BNR 5/2013, conform cărora atunci când iniţiază facilităţi de credit sustenabile din punctul de vedere al mediului, instituţiile de credit trebuie să elaboreze în cadrul politicilor şi procedurilor lor privind riscul de credit, detalii specifice cu privire la politicile şi procedurile de creditare sustenabile din punctul de vedere al mediului, care să acopere acordarea şi monitorizarea unor astfel de facilităţi de credit. Pentru a conștientiza conducătorii societăților cu privire la cerințe de ESG la nivel de guvernanță, ar fi bine venită o prezență mai mare a asociațiilor profesionale privind administratorii societăților sau din partea unor inițiative sectoriale. De asemenea, încurajam inițiative constând în invitarea periodică în cadrul ședințelor organelor de conducere, cu rol consultativ, a unor experți în domeniul ESG.

      (iii) Remunerația conducerii

      Observăm un interes tot mai pronunțat cu privire la fidelizarea conducătorilor și stimularea performanței, în mod special prin intermediul unor planuri de stimulente pe termen lung (de tip “long-term incentive plan – LTIP”), bazate pe acordarea / alocarea de acțiuni / părți sociale în cadrul societății sau societății-mamă. Astfel de planuri pot lua diverse forme, printre care enumerăm, cu titlu de exemplu, planuri de opțiuni pe acțiuni, acțiuni gratuite sau acțiuni restricționate (numite generic Stock Option Plan, “SOP”).

        RECOMANDĂRILE FIC

        În pofida faptului că – de ani buni – Codul Fiscal prevede posibilitatea unor avantaje fiscale (atât pentru societate cât și pentru beneficiar) în cazul decontării unui plan de tip “stock option plan”, așa cum este definit în Codul Fiscal, reținem că încă există incertitudine cu privire la următoarele aspecte evidențiate de către mediul de afaceri din România:

        • Este nevoie de claritate în ce măsură diversele manifestări ale SOP intră sub incidența definiției de “stock option plan”, de exemplu în cazul unor planuri ce nu presupun acordarea unor opțiuni pe acțiuni, ci mai degrabă acordarea acțiunilor cu titlu gratuit, acțiuni restricționate de tip “restricted share units”, acțiuni virtuale (“phantom shares”), etc.;
        • În cazul emitenților listați pe bursă, este nevoie de claritate în ce măsură Depozitarul Central poate deconta SOP în situația operării unui plan la nivelul grupului de societăți, de ex. decontarea unui plan constând în cumpărarea, de către o filială, a acțiunilor societății-mamă (emitent), urmată de alocarea acestora angajaților filialei;
        • Este nevoie de claritate ce nivel de detaliu ar trebui să fie încorporat în documentul informativ cuprinzând termenii planului, în înțelesul Reg. (UE) 2017/1129 privind prospectul, care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacționare pe o piață reglementată;
        • Este nevoie de claritate dacă termenii SOP ar trebui să fie publicați în Monitorul Oficial, împreună cu hotărârea AGA aprobând termenii planului / politicii de remunerare, după caz;
        • Este nevoie de claritate dacă metodele de decontare deschise societăților pe acțiuni pot fi folosite în mod corelativ și în cadrul SRL (de ex. răscumpărare de către societate urmată de alocare către salariați).

        RECOMANDĂRILE FIC

        Ne așteptăm ca planurile SOP să nu fie atât de răspândite în lipsa încadrării sub incidența avantajelor prevăzute în Codul Fiscal, motiv pentru care claritatea aspectelor menționate mai sus este necesară

        În ceea ce privește aprobarea politicilor de remunerare precum și raportării remunerării acordate – în cazul emitenților de pe piața reglementată – observăm că marea majoritate a societăților listate s-au conformat în timp util la cerințele respective. În privința voturilor împotriva politicilor de remunerare propuse – așa-numitele “shareholders revolts” – au avut loc câteva respingeri în anul 2022, atât pe seama contextului macroeconomic cât și în baza necorelării dintre performanța individuală și cea a societății.

        b. Protecția investitorilor

        În materie de protecția investitorilor, această arie rămâne într-un flux continuu, direcția de mers fiind clar spre îmbunătățirea protecției investitorilor, în mod special în privința celor care activează pe piața de capital, nu în ultimul rând datorită imboldului generat de legislația UE ca urmare a crizelor financiare cu care s-a confruntat Europa în ultimii ani.

        RECOMANDĂRILE FIC

        (i) Abuzul de piață / tranzacții între părți afiliate

        În lumina creșterii lichidității și a numărului de investitori la Bursa de Valori București în ultimii ani, tema abuzului de piață devine mai relevantă ca niciodată, iar în acest sens observăm că există, în general, o înțelegere clară în rândul participanților la piața de capital cu privire la obligațiile emitenților și părților afiliate în materie de prevenire a abuzului de piață. Această conformare se regăsește în mod special în cadrul notificărilor formale publicate pe pagina BVB în scopul informării investitorilor și participanților. Astfel, reținem că prevederile legislației relevante – în frunte cu Reg. (UE) nr. 596/2014 privind abuzul de piață (MAR), Legea nr. 24/2017 și Reg. ASF nr 5/2018 – reglementează în mod minuțios obligațiile emitenților, precum și obligațiile celor care dobândesc acces la informații privilegiate, cum ar fi persoanele trecuțe în listele de tip “insider lists” ținute de către emitenți, consultanți, etc.

        Au fost emise, de asemenea, o mulțime de norme ASF, care vin în completarea materialelor publicate de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA). Prin urmare, nu ne așteptăm să fie necesare modificări legislative românești de amploare, însă această observație rămâne valabilă numai atâta timp cât ASF continuă să investigheze – și să sancționeze corespunzător – încălcări ale regimului MAR.

        Pe de altă parte, remarcăm în rândul companiilor o îngrijorare cu privire la clarificarea situațiilor care pot fi considerate a constitui o excepție de la aplicarea interdicției privind divulgarea informațiilor privilegiate. Reținem în mod special că, în contextul tranzacțiilor de tip fuziuni și achiziții (M&A), care sunt precedate de demararea unor proceduri de verificare prealabilă (“due diligence”), nu este clar participanților la astfel de tranzacții în ce măsură se pot divulga informații privilegiate în scopul due diligence, astfel încât să se activeze excepția prevăzută de MAR constând în sondarea pieței (“market sounding”). O clarificare din partea ASF / legiuitorului român ar fi bine venită în acest sens.

        RECOMANDĂRILE FIC

        (ii) Facilitarea exercitării drepturilor investitorilor

        Deși cadrul legal prevăzut de Dir. (UE) 2017/828 privind încurajarea implicării pe termen lung a acționarilor (SRD II) – transpusă prin Legea nr. 24/2017 – a instituit o serie amplă de drepturi fără precedent pentru investitorii din piața de capital, încă nu observăm o exercitare pe scară largă, în mod special în rândul investitorilor de tip retail, a multor dintre aceste drepturi. Astfel, există riscul ca, în lipsa unor “investitori activiști”, să se perpetueze o pasivitate generalizată a investitorilor. În acest sens, reamintim că SRD II a introdus drepturi de impact pentru acționari, inclusiv următoarele:

        • Exercitarea drepturilor acționarilor aferente AGA: În ceea ce privește intermediarii, notăm că aceștia sunt, din ce în ce mai mult, supuși obligației de a juca un rol activ în facilitarea exercitării drepturilor acționarilor, inclusiv dreptul de a participa la AGA și dreptul de a dobândi sumele aferente câștigului de capital și dividendelor (reținem că, începând cu 01.01.2023, conform modificărilor introduse prin Legea nr. 142/2022, reținerea impozitelor se face la sursă). Astfel, intermediarul este obligat să ia măsurile necesare pentru ca acţionarul sau un terţ desemnat de acţionar să poată să îşi exercite drepturile. Nu doar intermediarii, ci și emitenții au obligații în sensul exercitării drepturilor, printre care enumerăm obligația emitentului de a lua măsurile necesare pentru transmiterea unei confirmări electronice de primire a voturilor către persoana care şi-a exprimat votul electronic. În practică, exercitarea acestor drepturi este relativ puțin înțeleasă de către o mare parte dintre investitori, în mod special în rândul investitorilor de retail. Astfel, ar fi utilă o mai mare intervenție din partea ASF și a participanților pentru a conștientiza investitorii privind drepturile lor, iar nu în ultimul rând aceste drepturi ar trebui clar vizate în cadrul politicii de implicare (“shareholder engagement”) ce trebuie să fie publicată de către investitorii instituționali și administratorii de active conform Legii 24/2017, descriind modul în care aceştia integrează implicarea acţionarilor în strategiile lor de investiţii.

        RECOMANDĂRILE FIC

        • Transmiterea informațiilor aferente acționarilor: Unul dintre pilonii principali pentru exercitarea drepturilor acționarilor este rolul intermediarilor în furnizarea către emitent de informații relevante privind acționarii, astfel încât aceștia să poată fi identificați în scopul atribuirii respectivelor drepturi ale acționarilor, așa cum sunt prevăzute de SRD II. În acest scop, observăm din piață o colaborare strânsă între emitenți și intermediari. Această obligație a intermediarilor ar trebui ranforsată și monitorizată îndeaproape de autoritățile de reglementare precum și de către Depozitarul Central, considerând că există numeroase cazuri în care datele de identificare ale acționarilor nu mai sunt actualizate, de ex. în situația unui proces de succesiune ce intervine după decesul investitorului inițial. Dincolo de exercitarea unor drepturi precum dobândirea de dividende, informațiile actualizate sunt critice și pentru relația emitentului cu investitorii și pentru implicarea acestora pe termen lung.
        • Raportări publice în materie de guvernanță corporativă: Observăm că jucătorii din piață încep pregătirile pentru întocmirea politicilor și procedurilor necesare raportării corespunzătoare a aspectelor ce țin de noile norme în materie de guvernanță corporativă ce urmează să intre în vigoare în perioada următoare. În acest sens, principalele noutăți legislative sunt reprezentate de o serie de acte normative promulgate / propuse de către UE, care vor veni în completarea cadrului existent de raportare nefinanciară instituit prin Directiva 2014/95/UE privind prezentarea de informații nefinanciare și de informații privind diversitatea de către anumite întreprinderi și grupuri mari (NFRD). Astfel, la data de 05.01.2023, a intrat în vigoare Dir. (UE) 2022/2464 în ceea ce privește raportarea privind sustenabilitatea de către întreprinderi (CSRD), urmând ca standardele de raportare să fie cuprinse în Standardele Europene de Raportare de Sustenabilitate (ESRS), ce urmează să fie emise de către EFRAG estimativ până la mijlocul anului 2023. Printre aspectele ce trebuie raportate se regăsesc detalii privind departamentele organizatorice responsabile pentru setarea și îndeplinirea țintelor de ESG. Nu în ultimul rând, rămâne ca participanții la piață să urmărească cu atenție procesul legislativ în derulare la nivelul UE în privința propunerii Comisiei Europene de directivă privind guvernanță corporativă sustenabilă (“Directive on Corporate Sustainability Due Diligence”).

        RECOMANDĂRILE FIC

        RECOMANDĂRILE FIC

        • Componența comitetului de audit: În lumina prevederilor Ordinului ASPAAS nr. 123/2022, entitățile de interes public trebuie să adapteze componența comitetului de audit astfel încât cel puţin un membru al comitetului de audit trebuie să deţină calificarea de auditor financiar. De asemenea, recomandăm instituirea un plan de succesiune potrivit pentru a aborda eventualele ieșiri din comitetul de audit. În ceea ce privește numirea auditorului financiar, am îndemna ASPAAS să ofere o clarificare cu privire la întrebarea dacă auditorul financiar din comitet trebuie să fie numit din afara societății sau dacă poate fi numit din cadrul societății, coroborând prevederile ordinului cu considerentele de independență ce se regăsesc în cadrul Legii nr. 162/2017.
        • Reprezentarea de gen: Apelăm atât la Bursa de Valori București, cât și la ASF, să le atragă atenția în timp util emitenților de pe piața de capital cu privire la Dir. (UE) 2022/2381 privind consolidarea echilibrului de gen în rândul administratorilor societăților cotate la bursă și măsuri conexe (Women on Boards Directive). Ar trebui încurajată încorporarea acestor considerente în cadrul planurilor de succesiune ale conducătorilor.
        • Clarificarea domeniului de aplicare a prevederilor privind SOP: Este nevoie de claritate în ce măsură diversele manifestări ale SOP intră sub incidența definiției de “stock option plan” din Codul Fiscal, de exemplu în cazul unor planuri ce nu presupun acordarea unor opțiuni pe acțiuni, ci mai degrabă acordarea actiunilor cu titlu gratuit, acțiuni restricționate de tip “restricted share units”, acțiuni virtuale (“phantom shares”), etc. În privința aprobării și decontării acestor planuri, am apela la ANAF / legiuitorul român / Registrul Comerțului / Depozitarul Central pentru a clarifica astfel de aspecte privind operarea acestor planuri, care devin din ce în ce mai des întâlnite pe piață, atât în rândul societăților listate cât și în rândul celor nelistate.
        • Clarificarea excepției MAR constând în sondarea pieței: Participanții la tranzacții de M&A au nevoie de claritate în ce măsură se pot divulga informații privilegiate în scopul due diligence, astfel încât să se activeze excepția prevăzută de MAR constând în sondarea pieței (“market sounding”). Astfel, am apela la ASF / legiuitorul român pentru o clarificare formală cu privire la încadrarea sau nu sub incidența acestei excepții. Această claritate ar oferi mai multă certitudine legală procedurilor de M&A due diligence, mai ales având în vedere că teama sancțiunilor aferente neconformării la MAR pot descuraja dezvăluirea unor informații care sunt necesare efectuării unor verificări prealabile adecvate.
        • Exercitarea drepturilor acționarilor: Este necesară o campanie publică a autorităților de reglementare, în frunte cu ASF, pentru conștientizarea investitorilor de pe bursă cu privire la drepturile acestora, în mod special cu privire la cele introduse prin SRD II. Nu în ultimul rând, aceste drepturi ar trebui clar avute în vedere în cadrul politicii de implicare (“shareholder engagement”) ce trebuie să fie publicată conform Legii 24/2017 de către investitorii instituționali și administratorii de active, descriind modul în care aceştia integrează implicarea acţionarilor în strategiile lor de investiţii.
        • Actualizarea informațiilor acționarilor: Obligația intermediarilor de a transmite informații de identificare a acționarilor – corelată cu obligația corespunzătoare de prelucrare de către emitent – ar trebui ranforsată și monitorizată îndeaproape de autoritățile de reglementare precum și de către Depozitarul Central, considerând că există numeroase cazuri în care datele de identificare ale acționarilor nu mai sunt actualizate.
        • Consultare publică de impact: Propunem o consultare publică care să conducă la un dialog constructiv pe tema transpunerii în legislația românească a numeroaselor directive ale UE ce sunt sau urmează să fie promulgate de către legiuitorul European, în mod special cu privire la legislația românească care vine în transpunerea cadrului CSRD / NFRD.
        • Actualizarea Codului BVB de Guvernanță Corporativă: Codul BVB datează din ianuarie 2016, fiind bazat pe principii care au precedat reformele de amploare introduse de către SRD II în 2018, respectiv de către noile norme europene în materie de raportare a informațiilor nefinanciare. Deși Codul BVB continuă să joace un rol important în promovarea unei guvernanțe corporative durabile, considerăm necesară actualizarea acestuia în scopul de a încorpora considerentele redate mai sus.
        • Încurajarea societăților nelistate să aplice practici de guvernanță corporativă durabile: Deși majoritatea recomandărilor noastre de mai sus vizează emitenții și participanții la piața de capital, am dori să încurajăm preluarea și de către societățile nelistate a unor practici de guvernanță corporativă durabile. Astfel de inițiative ar putea fi demarate prin intermediul autorităților statului și / sau ministerelor care au în atribuțiile lor promovarea mediului de afaceri aferent IMM-urilor.